Ugriz stjenice

Stjenice su nametnici od javnozdravstvene važnosti uglavnom zbog njihovih neugodnih uboda, a predstavljaju i najozbiljniji zdravstveni problem za mnoge pojedince zbog psihološkog stresa uzrokovanog ubodima. Ne treba zaboraviti da je tu i stigma povezanosti stjenica s lošim higijenskom navikama. Često ljudi shvate da su ih ugrizle stjenice bivaju užasnuti i zgroženi, a reakcija na koži, u rijetkim slučajevima izazvati opću alergijsku reakciju (slika 1.)

Reakcija na ubod mogu biti odgođene do 9 dana prije nego se pojave, što može izazvati zabunu u pogledu porijekla ugriza. Alergijske reakcije se obično javljaju unutar 24 sata, a uključuju uzdignute crvenkaste promjene kože različitih veličina i oblika, uz pratnju svraba i crvenila. Ubodi se javljaju na bilo kojem dijelu kože (lice, vrat, ramena, leđa, ruke, noge, itd.), a promijene na koži mogu trajati do nekoliko dana.

Kako izgleda ugriz stjenice

Ugriz stjenice ili grizi stjenica

Vrste stjenica

Kućna stjenica spada u porodicu Cimicidae, beskrilnih insekata koje se hrane krvlju. Rasprostranjene su na gotovo svim kontinentima, a uglavnom je nalazimo u područjima s umjerenom klimom. Suptropske predjele nastanjuje tropska stjenica. Izgledom je jako slična kućnoj stjenici, a razlikuje se u obliku i veličini nadvratka. Tropska stjenica ima više izražene dlačice i uži nadvratnjak.

Stjenica ili stjenice

Ljudskom krvlju se ponekad hrani lastavičja stjenica i golubna stjenica. Lastavičja i golublja stjenica mogu predstavljati izvjesnu opasnost, posebice nakon prirodnih migracija kada ostaju u gnijezdima ptica ili u prostorima koje su naselili golubovi.

Kućna stjenica, stjenica

Kućna stjenica je dužine od 5,5 do 7 mm i široka od 2,5 do 3 mm te posjeduje posebnu karakterističan polumjesečasti nadvratnjak koji pokriva dio glave sve do očiju i četiri članka na kratkim ticalima od kojih su treći i četvrti članak tanki. Glava je malo izbočena s dva sastavljena oka. Sisanje krvi i bodenje omogućuje rilo koje se nalazi na prednjoj strani glave, a kada se stjenica ne hrani priljubljenog uz trbušnu stranu. Njezin pločasti oblik omogućuje joj da se sakrije u male pukotine zbog čega ju teško otkrivamo.

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija