+385 1 62 61 921
fuckala@fuckala.hr
Radno vrijeme ureda: Pon - Pet: 8 - 16

Suzbijanje štakora

Vrijeme kada temperature počinju opadati, a to je već potkraj kolovoza i brojne kulture u poljoprivredi počinju sazrijevati savršeno je prirodni ciklus za učestalu pojavu štakora kako na poljoprivrednim gospodarstvima tako i u samim gradovima.

Obilje hrane koja se počinje skladištiti s polja i skladištiti na poljoprivrednim imanjima savršena su podloga za razmnožavanje i pojavu štakora. Obilje hrane omogućuje im neophodnu hranu za život, a ono što mnogi zaboravljaju je pojačano razmnožavanjem.

Ako ste po danu vidjeli jednog štakora znajte da je njihov broj na tog jednog zasigurno još njih 40-70 jer hranu ne uspijevaju pribavi u noćnim satima.

U gradovima je situacija tim gora jer štakori svoju hranu pronalaze na lakši način nego na poljoprivrednim gospodarstvima tj. selu. Samu hranu pronalaze na mjestima za odlaganje otpada nerijetko zbog nepravilno zatvorenog koša za smeće ili prenatrpanog mjesta za odlaganje otpada pa se hrana nerijetko prosipa po podu što je štakorima idealan izvod prehrane. Također kanalizacija je pravo mjesto na kojima štakori borave i pronalaze svoju hranu.

Što napraviti ako imam štakore?

Štakore je bez adekvatnog tretmana teško istrijebiti. Ono što možete kao vlasnik gospodarstva ili objekta na kojima su štakori primijećena napraviti je podignuti razinu higijene, jer gdje ima obilje hrane, nepravilno skladištene otvoreni je poziv za štakore. Popravite oštećenja koja su štakori uzrokovali najčešće su to otvori kroz koje ulaze u objekte. Probajte pronaći leglo na kojem obitavaju radi lakšeg i točnijeg tretmana. Nakon svih potrebnih zahvata vrijeme je za kompletnu deratizaciju.

Postoji li prirodni način rješavanja štakora?

Ako prije same deratizacije štakora želite probati prirodnu metodu ili „narodnu terapiju“ pokušajte smiješati sljedeće sastojke i postaviti ih uz rubove zidova i puteve po kojima se štakori kreću.

Na žlicu tekućeg sapuna od metvice pomiješate s pola žličice kajenskog papra. Tome dodajte osam čaša vode i pripravak prospite uz rubove zidova.

Suzbrijanje štakora i deratizacija štakora
Suzbrijanje štakora i deratizacija štakora

Što je najbolje za suzbijanje štakora?

Najbrža i najsigurnija metoda suzbijanja štakora kako u gradovima, kućama i poljoprivrednim gospodarstvima je proces deratizacije. Sam proces traje otprilike 30 minuta zavisno od površine gdje se kemijskim putem vršim tretiranje površine prskanjem uz postavljanje adekvatnih ljepljivih klopki , crvenih vrećica (rodexion svježi mamak i parafinski blokovi) i kutija s tretiranom pšenicom (koja je crvene boje ili plave zavisno od preparata poznata kao i žitni mamak).

Na ovaj način suzbijanje štakora je gotovo pa 100% uspješno. A sam trošak suzbijanje je neusporedivo manji nego šteta koju štakori mogu napraviti.

Cijena suzbijala ili deratizacije štakora?

Cijena za suzbijanje i deratizaciju kreće od 300 kn. Iznos varira ovisno o infestaciji, veličini prostora, kutijama koje se postavljaju (kartonske, plastične), broju ljepljivih klopki.

Koju štetu rade štakori?

Štakori su poznati kao iznimni penjači pa ih nije neobično vidjeti kako „hodaju“ po zidovima i grizu sve što im se nađe na putu. Zabilježeni su brojni slučajevi da su štakori pojeli cigle, kvadre, temelje, precvikali električne kablove. U zgradama koje imaju liftove nerijetko se dešava da štakori obitavaju u oknima lifta jer je to mjesto toplo i suho, a buka im ne smeta pa svojom proždrljivošću znaju nanijeti štetu na infrastrukturi lifta.

Suzbrijanje štakora i deratizacija štakora
Suzbrijanje štakora i deratizacija štakora

Štakor u zgradi

Ako živite u višestambenim objektima (zgradama) i primijetili ste štakora preporuka je da reagirate brzo i po mogućnosti odmah! Osim što štakori mogu imati i par kila i taj prizor zna izgledati zastrašujuće šteta koju mogu nanijeti u stambenim zgradama može biti prekid instalacija električne energije što dovodi do iskrenja i mogućeg požara.
Obavijestite svog predstavnika stanara ili ako se isti oglašuje na Vaša upozorenja kontaktirajte direktno upravitelja zgrade (broj kontakt osobe trebao bih se nalaziti na oglasnoj ploči) kako bih još danas izvršili sve potrebne mjere da se štakori uklone i zgrada dovede u prvobitan higijenski nivo.

Fučkala - Deratizacija | Dezinsekcija | Dezinfekcija

Kontakt

Odranska 48
HR - 10020 Novi Zagreb

+385 1 62 61 921

fuckala@fuckala.hr

Radno vrijeme ureda:
Pon - Pet: 8.00 - 16.00

© Fučkala d.o.o. - Sva prava pridržana.