• Dezinsekcija komaraca

    Dezinsekcija komaraca

Dezinsekcija komaraca

Komarci su poznati uznemirivači ljudi i životinja, a prisutni su od ranog proljeća pa do kasne jeseni. Hrvatska po svom zemljopisnom i klimatskom podneblju povoljan je prostor za razvoj komaraca. U svijetu ima više od 1 400 vrsta komaraca.

Suzbijanje komaraca dezinsekcija komaraca

Suzbijanje komaraca

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru, a koristi se postupkom toplog ili hladnog ULV zamagljivanja sa zemlje, te postupcima orošavanja.

Moguće je dezinsekcijusekciju postupkom zamagljivanja (hladnog ili toplog) izvoditi kretanjem pješice ili iz vozila u pokretu. Laicima je taj postupak najčešće vidljiv a u žargonu ga nazivaju zaprašivanjem komaraca, špricanjem komaraca ili prskanjem komaraca

Sredstava koja koristimo za suzbijanje komaraca, bilo da se radi o larvicidima ili adulticidima, sa njihovim aktivnim tvarima i primjenjene ovim tehnologijama preporučena su od znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ispitana i dozvoljena za korištenje u borbi protiv komaraca u Republici Hrvatskoj kao najmanje štetna za biljke i životinje, ljude i okoliš.

Opasnost postoji za pčele (također insekte) te ribe, žabe, guštere, kornjače, zmije ili daždevnjake koje se treba zaštiti, zatvoriti, zbrinuti prije početka tretmana. Također je uputno da se alergične, osjetljive ili već na dišnom sustavu oboljele osobe uklone iz područja tretiranja.

Obični komarac (Culex pipiens)

Izgled: Veličine je do 6 mm, ima tri para dugačkih nogu i jedan par krila.

Razmnožavanje: Životni ciklus se odvija u 4 stadija: jaje, ličinka, kukuljica i adult. Ženka polaže jajašca iznad vodene površine. U povoljnim uvjetima, pri ljetnim temperaturama, za potpuni razvoj mu je potrebno samo 5-10 dana.

Navike i životni prostor: Najčešće ga nalazimo u naseljima, gdje se leže u svim ustajalim vodama. Mužjak siše biljne sokove, a ženka krv.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus)

Izgled: Svojom veličinom od 10 mm spada u srednje velike komarce. Odrasla jedinka ima karakteristične bijele pruge na tijelu te srebrno-bijele i crne sjajne ljuske na člancima nogu i pipalima.

Razmnožavanje: Ženka tijekom svog života polegne oko 300 jajašaca. Preferira tamne i grube, okomite podloge iznad vode, među kojima se posebno ističu gume kao najpogodnije mjesto. Brzina razvoja ličinke ovisi o temperaturi i količini hranjivih tvari u vodi. Pri ljetnim temperaturama mu za potpuni razvoj treba 7 – 12 dana.

Navike i životni prostor: Vrlo su agresivni prema ljudima, životinjama i ostalim vrstama komaraca. Premda su im izvorna staništa duplje drveća u tropskim šumama, uspješno su se prilagodili urbanim sredinama.

Imate pitanje ili se želite informirati o našoj usluzi, obratite nama se s povjerenjem:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dezinsekcija komaraca
Dezinsekcija komaraca
Dezinsekcija komaraca
Dezinsekcija komaraca

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija