• Dezinsekcija muha

  Dezinsekcija muha

Dezinsekcija muha

Sve vrste muha dobri su letači, izrazito su mobilne a vole se zadržavati u blizini mjesta gdje su povoljni uvjeti za odlaganje jajašaca (organski materijal u raspadu – kuhinjski otpaci, smeće, gnojnice...).

Muhe se hrane i zadržavaju na različitim organskim materijalima u raspadanju i na izmetu. Tijelo muha je dlakavo i na njemu se lako „ulovi“ i zadržava nečistoća te mikroorganizmi iz materijala po kojima se muhe kreću i hrane. Zbog iznimne mobilnosti muhe na hranu i namirnice lako mogu prenijeti razne patogene mikroorganizme – najčešće uzročnike crijevnih zaraznih bolesti. Ilustracije radi, prosječan broj pronađenih bakterija na tijelu muhe je 4 milijuna, a iz crijevnog trakta izolirano je 50 vrsta za čovjeka patogenih bak, te 10 vrsta crijevnih protozoa, i 10 vrsta parazitskih crva te nekoliko vrsta virusa. Uloga muha u prijenosu crijevnih zaraznih bolesti najviše ovisi o pravilnoj higijenskoj dispoziciji smeća i otpadaka, jer se pravilnom dispozicijom smanjuje mogućnost razvoja muha, ujedno i prijenos bolesti.

Dezinsekcija muha životni ciklus muha

Suzbijanje muha

Ciljno mjesto suzbijanja muha su sve površine u blizini čovjeka na kojima se muhe odmaraju. U zatvorenom prostoru to su površine na kojima se priprema i poslužuje te čuva hrana zatim skladišta i pogoni za pripremu namirnica, kuhinje, restorani te gospodarski objekti. Na otvorenom prostoru tretiraju se površine oko mjesta za odlaganje smeća i otpad, spremnici, kamioni za prijevoz i deponiju, zatim prostor oko mjesta za reciklaciju, prostor oko tržnica te prostor u i oko mjesta na kojima borave životinje.

Mehaničke metode suzbijanja muha su:

 • Redovito i pravilno uklanjanje svih vrsta otpadaka i smeća
 • Higijenski ispravna dispozicija i deponiranje smeća i otpada
 • Izgradnja higijenskih sabirališta (gnojnica, deponija)
 • Povremeno prevrtanje i isušivanje organskog materijala u raspadu
 • Postavljanje mreža na prostore u kojima se priprema i čuva hrana
 • Postavljanje lovki s ljepljivim trakama ili mirisnim atraktantom

Razvojni ciklus muha

 • Faza jajašca: zavisno o veličini, ženka kućne muhe može izleći do 500 jajašca tijekom života, u jaja polaže jajašca u grupicama od od 75-150 komada, svakih 3-4 dana. Jaja su bijele boje te veličine od oko 1 mm.
 • Ličinka: često se nazivaju i crvima, a ležu se 20 sati nakon što muha izlegne jajašca. Ličinke jedu svu hranu koja im je dostupna truleži ili su nametnici a najviše vole boraviti u toplim i vlažnim mjestima.
 • Kukuljica: Poslje 4-10 dana ličinke kućne muhe se sele na više i sušije tlo, te se presvlače u kukuljicu. Proces presvlačenja traje od 3-6 dana.
 • Odrasli imago: Jednom kada se odrasla muha presvuče iz svog stadija kukuljice, životni vijek joj je od 15-30 dana. Ženke počinju leći jajašca nakon 2 dana života, te nastavlja leći jajašca i do mjesec dana nakon presvlaćenja.

Razvojni ciklus muha dezinsekcija muha

Kemijska dezinsekcija:

Tretman dezinsekcije se treba ponavljati u ciklusima koji ovise o nizu čimbenika (izboru insekticida, vrsti površine, klimi, populaciji muha). U ovisnosti o istima učinak tretmana može biti vidljiv od nekoliko dana do nekoliko mjeseci. U urbanim naseljima tijekom ljetnih mjeseci obrada smetlarnika, kamiona za prijevoz smeća, okoliš oko tržnica i deponija zahtjeva tjednu obradu. U seoskim domaćinstvima tretmane treba ponavljati svakih 20 do 30 dana, uz tjednu obradu gnojnica larvicidima i prevrtanje gnoja.

Opasnosti od kućne muhe

Domaća muha je dobro poznata kozmopolitska vrsta koju nalazimo po kućama i na farmama. Iako se često veže uz životinjski i ljudski izmet, hrani se bilo kakvom vrstom organskog otpada, pa ju najčešće nalazimo u blizini ljudi. U velikom broju nalazimo ju na svinjskim i kravljim farmama, kokošinjcima, te na rančevima konja, jer najviše vole boraviti kraj smeća i stajskog gnoja.

Muhe nisu samo napasne i dosadne, nego mogu biti prenosioci i raznih opasnih organizama, te time i bolesti, te je kontrola razvoja muhe važna za opće zdravlje i udobnost u mnogim dijelovima svijeta.

Najveće štete su povezane s običnom muhom su dosađivanje i indirektne štete koje mogu biti prouzročene prijenosom patogenih organizama (virusa, gljivica, bakterija, protozoa i nematoda) Tijelo muha je dlakavo i na njemu se lako „ulovi“ i zadržava nečistoća te mikroorganizmi iz materijala po kojima se muhe kreću i hrane. Uznemiravaju životinje (kod krava u laktaciji mogu uzrokovati pad produkcije mlijeka do 30%), one prenose mnoge zarazne bolesti. Stoga njihovo suzbijanje mora obuhvatiti niz mjera, a vrlo bitna je čistoća staje, farme i same okolice.

Imate pitanje ili se želite informirati o našoj usluzi, obratite nama se s povjerenjem:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dezinsekcija muha | Kućna muha | Muhe
Dezinsekcija muha | Kućna muha | Muhe
Dezinsekcija muha | Kućna muha | Muhe
Dezinsekcija muha | Kućna muha | Muhe

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija