• Deratizacija

    Deratizacija

Što je deratizacija?

Deratizacija je skup mehaničkih, fizikalnih, bioloških i kemijskih postupaka i mjera kojima je cilj suzbijanje i trajno eliminiranje štetnih glodavaca iz određenog prostora.

Deratizacija poslovnih i privatnih prostora

Kemijska metoda: postavljanjem zatrovanih meka u plastične, metalne ili kartonske kutije, koje sprečavaju rasipanje i propadanje meke te kontakt neciljanih vrsta (kućnih ljubimaca). Kutije se označavaju oznakama upozorenja, numeriraju i datiraju radi lakšeg monitoriranja te nose istaknute podatke o izvoditelju usluge deratizacije, protuotrovu i telefonu u slučaju potrebe brzog sprečavanja neciljanog i neželjenog otrovanja.

Takve se kutije upisuju u PLAN PROVEDBE (shema deratizacije) radi lakšeg kontroliranja, nadopune i uklanjanja po završenoj deratizaciji - suzbijanju glodavaca. Tako je moguća kontrola deratizacije odnosno nadzor deratizacije dakle pratiti mjesta najveće pojavnosti glodavaca, atraktivnosti meka za glodavce, pratiti puteve kretanja i zadržavanja glodavaca te uočiti puteve prema njihovim skrovištima.

Deratizacija kutija kartonska za miševe i štakore

Zatrovane meke dobivaju se miješanjem hranjivog nosača i raticida. Nosač može biti svjež-vlažan ili suh-trajan, može biti s lomom zrna žitarica, keksima ili pahuljicama ponekad i sa grisom. Žitarice su sterilizirane tako da neće isklijati. Kako bi se spriječilo rasipanje ili otapanje meke meka može biti parafinirana - kruta ili peletirana. Meke uz nosač sadrže i atraktante (začine) radi primamljivosti za glodavca ili pak veziva (ulje ili masnoće), a što produžava i trajnost meke te je čini hidrofobnom-vlagootpornijom.

Prije samog provođenja deratizacije (izlaganje zatrovanih mamaca) obavezno obavljamo pregled objekata, konstatiramo moguća mjesta ulaska i zadržavanja glodavaca te prema tome odabiremo vrstu mamaca i raspored u prostoru. Zatrovane mamce kojima je dodan atraktant kako bi ga glodavci rado uzimali i gorka tvar (Bitrex) koji sprečava uzimanje mamaca ne ciljanim vrstama, postavljamo u deratizacijske kutije koje raspoređujemo u prostoru sukladno planu kojeg radimo prilikom pregleda objekta.

Deratizacija objekta uključuje i obaveznu kontrolu deratizacije u kojoj utvrđujemo u kojoj mjeri i koja meka je konzumirana te istu dopunjujemo.

Dali je deratizacija obavezna?

Da deratizacija je obavezna temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti NN 79/07,113/08 i 43/09 i temeljem Zakona o veterinarstvu NN 41/07.

Koliko se često provodi deratizacija?

Preporuka je deratizaciju vršiti preventivno dva puta godišnje:

  • u proljeće, nakon zimske hibernacije glodavaca kada glodavci lutaju u potrazi za hranom ne bi li nadoknadili potrošene zalihe kao i zbog povećane količine oborina i podizanja podzemnih voda uslijed topljenja snijega a koje tada napune podzemne kanale i gnijezda glodavaca.
  • u jesen, kada glodavci počinju skupljati zalihe hrane i hraniti se više ne bi li stvorili energetsku "potkožnu rezervu" i podnijeli hladnoću, te također zajedno s potomstvom prespavali zimu.
  • interventno i protuepidemijski kod enormnog povećanja populacija glodavaca ili prirodnih katastrofa

Životinje iz ove skupine:

Preporuka

Svim našim klijentima savjetujemo da uz proces deratizacije obave i dezinsekciju kako bih sama zaštita bila potpuna te kako bih se izbjeglo pojavljivanje drugih nametnika koji mogu biti posljedica unosa hrane ili nečistoće od nametnika koje ste prvotno željeli ukloniti.

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija