• Deratizacija

    Deratizacija

Što je deratizacija?

Deratizacija je skup mehaničkih, fizikalnih, bioloških i kemijskih postupaka i mjera kojima je cilj suzbijanje i trajno eliminiranje štetnih glodavaca iz određenog prostora.

Deratizacija poslovnih i privatnih prostora

Kemijska metoda: postavljanjem zatrovanih meka u plastične, metalne ili kartonske kutije, koje sprečavaju rasipanje i propadanje meke te kontakt neciljanih vrsta (kućnih ljubimaca). Kutije se označavaju oznakama upozorenja, numeriraju i datiraju radi lakšeg monitoriranja te nose istaknute podatke o izvoditelju usluge deratizacije, protuotrovu i telefonu u slučaju potrebe brzog sprečavanja neciljanog i neželjenog otrovanja.

Takve se kutije upisuju u PLAN PROVEDBE (shema deratizacije) radi lakšeg kontroliranja, nadopune i uklanjanja po završenoj deratizaciji - suzbijanju glodavaca. Tako je moguća kontrola deratizacije odnosno nadzor deratizacije dakle pratiti mjesta najveće pojavnosti glodavaca, atraktivnosti meka za glodavce, pratiti puteve kretanja i zadržavanja glodavaca te uočiti puteve prema njihovim skrovištima.

Deratizacija kutija kartonska za miševe i štakore

Zatrovane meke dobivaju se miješanjem hranjivog nosača i raticida. Nosač može biti svjež-vlažan ili suh-trajan, može biti s lomom zrna žitarica, keksima ili pahuljicama ponekad i sa grisom. Žitarice su sterilizirane tako da neće isklijati. Kako bi se spriječilo rasipanje ili otapanje meke meka može biti parafinirana - kruta ili peletirana. Meke uz nosač sadrže i atraktante (začine) radi primamljivosti za glodavca ili pak veziva (ulje ili masnoće), a što produžava i trajnost meke te je čini hidrofobnom-vlagootpornijom.

Prije samog provođenja deratizacije (izlaganje zatrovanih mamaca) obavezno obavljamo pregled objekata, konstatiramo moguća mjesta ulaska i zadržavanja glodavaca te prema tome odabiremo vrstu mamaca i raspored u prostoru. Zatrovane mamce kojima je dodan atraktant kako bi ga glodavci rado uzimali i gorka tvar (Bitrex) koji sprečava uzimanje mamaca ne ciljanim vrstama, postavljamo u deratizacijske kutije koje raspoređujemo u prostoru sukladno planu kojeg radimo prilikom pregleda objekta.

Deratizacija objekta uključuje i obaveznu kontrolu deratizacije u kojoj utvrđujemo u kojoj mjeri i koja meka je konzumirana te istu dopunjujemo.

Dali je deratizacija obavezna?

Da deratizacija je obavezna temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti NN 79/07,113/08 i 43/09 i temeljem Zakona o veterinarstvu NN 41/07.

Koliko se često provodi deratizacija?

Preporuka je deratizaciju vršiti preventivno dva puta godišnje:

  • u proljeće, nakon zimske hibernacije glodavaca kada glodavci lutaju u potrazi za hranom ne bi li nadoknadili potrošene zalihe kao i zbog povećane količine oborina i podizanja podzemnih voda uslijed topljenja snijega a koje tada napune podzemne kanale i gnijezda glodavaca.
  • u jesen, kada glodavci počinju skupljati zalihe hrane i hraniti se više ne bi li stvorili energetsku "potkožnu rezervu" i podnijeli hladnoću, te također zajedno s potomstvom prespavali zimu.
  • interventno i protuepidemijski kod enormnog povećanja populacija glodavaca ili prirodnih katastrofa

Životinje iz ove skupine:

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Fučkala - dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija

01 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija