+385 1 62 61 921
fuckala@fuckala.hr
Radno vrijeme ureda: Pon - Pet: 8 - 16

Dezinsekcija buha

Izvor svih buha u stambenom prostoru jesu kućni ljubimci (pas, mačka pa čak i ptica). Donose ih izvana, pogotovo ljeti kad se buhe množe. Razlog tomu je što se buhe sele s domaćina na mjesto gdje ljubimci borave, ali i na tepihe te tapecirani namještaj i krevete. Buhe se hrane sišući krv, ukoliko im “prirodni” domaćin nije na dohvatu ruke buhe će prijeći na čovjeka i nahraniti se njegovom krvlju.

Što možete poduzeti ako u stanu ili kući imate buhe?

Obvezno tretirajte kućnog ljubimca protiv buha i vršite svakodnevnu provjeru i higijenu ležišta (košare, jastuci…). To podrazumijeva redovito čišćenje, usisavanje i provjetravanje prostora. Nadalje je potrebno usisati cijeli stambeni prostor s posebnim naglaskom na tepihe i tapecirani namještaj, a vrećicu nakon usisavanja odmah baciti (iznijeti van iz stambenog prostora). Sljedeći korak jest tretiranje prostora s insekticidom u obliku spreja ili praška. Insekticidi u obliku spreja dobri su za tretiranje namještaja (ne ostavljaju mrlje), a u obliku praška za kutove, tepihe, prostor iza ukrasnih lajsni i slično. Nužno je tretirati i prostor ispod tepiha. Preparat treba ostaviti da djeluje najmanje jedan sat (obvezno uz otvorene prozore), potom je potrebno sve usisati (ne zaboravite baciti vrećicu), a podove prebrisati vlažnom krpom. Bilo bi dobro cijeli postupak ponoviti još nekoliko puta u razmaku od 7 dana.

Najčešće vrste buha

  • Mačja buha – najčešća vrsta buhe. Osim mačaka napada domaće životinje, a povremeno i ljude.
  • Pseća buha – rijetko prisutna, istiskuje je mačja buha. U nedostatku domaćina (psi, vukovi i lisice) može napasti i ljude.
  • Štakorska buha – napada štakora i čovjeka. Prijenosnik je uzročnika kuge sa štakora na štakora ili sa štakora na čovjeka, također prenosi i jednu vrstu trakavice.

Prehrana buha

Hrane se krvlju životinja, grizu – jedu, dva do tri krvna obroka dnevno. Dok se odrasle buhe hrane samo krvlju, njihove ličinke se hrane organskom materijom kao što je izmet odraslih jedinki. Novoizlegla odrasla buha iz kukuljice – pupe po pucanju opne sposobna je odmah pronaći, skočiti na domaćina i hraniti se krvlju. Dovoljno je da buha osjeti vibracije u prostoru uzrokovane kretanjem domaćina te izdahnuti ugljični dioksid (CO2).

Fučkala - Deratizacija | Dezinsekcija | Dezinfekcija

Kontakt

Odranska 48
HR - 10020 Novi Zagreb

+385 1 62 61 921

fuckala@fuckala.hr

Radno vrijeme ureda:
Pon - Pet: 8.00 - 16.00

© Fučkala d.o.o. - Sva prava pridržana.