+385 1 62 61 921
fuckala@fuckala.hr
Radno vrijeme ureda: Pon - Pet: 8 - 16

Dezinsekcija komaraca

Komarci su poznati uznemirivači ljudi i životinja, a prisutni su od ranog proljeća pa do kasne jeseni. Hrvatska je po svom zemljopisnom i klimatskom podneblju povoljan prostor za razvoj komaraca.

Suzbijanje komaraca dezinsekcija komaraca

Suzbijanje komaraca

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru, a koristi se postupkom toplog ili hladnog ULV zamagljivanja sa zemlje te postupcima orošavanja.

Dezinsekcija se izvodi postupkom zamagljivanja (hladnog ili toplog) kretanjem pješice ili iz vozila u pokretu. Često se taj postupak naziva zaprašivanje, špricanje ili prskanje komaraca.

Sredstva koja koristimo za suzbijanje komaraca preporučena su od znanstvenika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), ispitana su i dozvoljena za korištenje u borbi protiv komaraca u Republici Hrvatskoj kao najmanje štetna za biljke, životinje, ljude i okoliš.

Opasnost postoji za pčele (također insekte) te ribe, žabe, guštere, kornjače, zmije ili daždevnjake koje treba zaštiti, zatvoriti, zbrinuti prije početka tretmana. Preporučuje se da se alergične, osjetljive ili već na dišnom sustavu oboljele osobe uklone iz područja tretiranja.

Obični komarac (Culex pipiens)

Izgled: Veličine do 6 mm, ima tri para dugačkih nogu i jedan par krila.

Razmnožavanje: Životni ciklus se odvija u 4 stadija: jaje, ličinka, kukuljica i adult. Ženka polaže jajašca iznad vodene površine. U povoljnim uvjetima, pri ljetnim temperaturama, za potpuni razvoj potrebno je samo 5-10 dana.

Navike i životni prostor: Najčešće ga nalazimo u naseljima, gdje se leže u svim ustajalim vodama. Mužjak siše biljne sokove, a ženka krv.

Tigrasti komarac (Aedes albopictus)

Izgled: Svojom veličinom od 10 mm spada u srednje velike komarce. Odrasla jedinka ima karakteristične bijele pruge na tijelu te srebrno-bijele i crne sjajne ljuske na člancima nogu i pipalima.

Razmnožavanje: Ženka tijekom svog života polegne oko 300 jajašaca. Preferira tamne i grube, okomite podloge iznad vode, među kojima se posebno ističu gume kao najpogodnije mjesto. Brzina razvoja ličinke ovisi o temperaturi i količini hranjivih tvari u vodi. Pri ljetnim temperaturama potrebno mu je7 – 12 dana za potpuni razvoj.

Navike i životni prostor: Vrlo su agresivni prema ljudima, životinjama i ostalim vrstama komaraca. Premda su im izvorna staništa duplje drveća u tropskim šumama, uspješno su se prilagodili urbanim sredinama.

Fučkala - Deratizacija | Dezinsekcija | Dezinfekcija

Kontakt

Odranska 48
HR - 10020 Novi Zagreb

+385 1 62 61 921

fuckala@fuckala.hr

Radno vrijeme ureda:
Pon - Pet: 8.00 - 16.00

© Fučkala d.o.o. - Sva prava pridržana.