+385 1 62 61 921
fuckala@fuckala.hr
Radno vrijeme ureda: Pon - Pet: 8 - 16

Dezinsekcija moljaca

Ako ste uočili moljca vrijeme je da odmah djelujete i ne čekate da se moljci razmnože.

Dezinsekcija moljaca, zidni moljci

Kako se riješiti moljaca u stanu?

Prvikorak
Ispraznite sve ormare i kutije gdje ste primijetili moljce. Detaljno je potrebno sve provjeriti jer se ličinke znaju nalaziti i ispod poklopaca. Sve tegle je potrebno oprati u toploj vodi s deterdžentom.

Drugi korak
Kada ste sve pregledali i očistili, riješite se suhe hrane koja je magnet za moljce. Također, ako imate hranu koja je otvorena, a već duže vrijeme stoji u ormaru, preporuka je da je uklonite.

Treći korak
Po završetku svih poslova koje ste mogli napraviti, preporuka je da napravite dezinsekciju moljaca od strane stručnih osoba koje će vaš stan, objekt ili poslovni prostor detaljno tretirati sredstvom za moljce.

Moljci pripadaju redu lepidoptera te su u uskoj vezi s leptirima. Većinom su kukci ovog reda zapravo moljci. Pretpostavlja se da na Zemlji ima oko 160 000 opisanih vrsta moljaca, gotovo 10 puta više nego leptira. Većinom su noćne životinje, no često se sreću i vrste koje su aktivne tijekom dana.

Larva moljca (gusjenica) na kraju svog razvojnog stadija stvara kukuljicu iz koje izlazi odrasli moljac s razvijenim krilima. Gusjenice nekih vrsta moljaca kopaju rupe u zemlji i ondje žive sve dok nisu spremne za preobrazbu u odraslu jedinku. Mnoge vrste moljaca, posebno njihovih larvi, odnosno gusjenica, smatraju se velikim agronomskim štetnicima  s obzirom na to da se hrane na usjevima i posljedično ih uništavaju. U umjerenim klimama kao što je naša, stvaraju izrazito velike štete, posebno u voćnjacima. Također, larve nekih vrsta se hrane tekstilom od prirodnih vlakana kao što su vuna i svila te brašnom i sličnim namirnicama. Upravo se zbog toga te vrste smatraju štetnicima i potrebno ih je suzbijati kako ne bi uništavale imovinu i zalihe namirnica.

Moljci su vrlo često u prirodi na meti grabežljivaca. Služe kao hrana šišmišima, nekim vrstama sova, pticama i gušterima.

Vrste moljaca

Razlikujemo dvije osnovne vrste moljaca koji se mogu jednostavno klasificirati i suzbiti:

  • Tekstilni moljac – blijedo-žućkaste boje s malo sjaja
  • Brašneni ili žitni moljac – smećkaste, pepeljasto-sive boje
Fučkala - Deratizacija | Dezinsekcija | Dezinfekcija

Kontakt

Odranska 48
HR - 10020 Novi Zagreb

+385 1 62 61 921

fuckala@fuckala.hr

Radno vrijeme ureda:
Pon - Pet: 8.00 - 16.00

© Fučkala d.o.o. - Sva prava pridržana.