• Dezinsekcija osa i stršljena

    Dezinsekcija osa i stršljena

Dezinsekcija ose i stršljeni

Od sažvakanog drveta i materija sličnih papiru, gradi gnijezdo–osinjak koje ima više saća, a izvana je obavijeno lisnatim omotačem. Oplođena ženka koja prezimi, u proljeće osniva osinjak i gradi ga pod zemljom ili na zaklonjenom mjestima, u kojem se prvo razvijaju radilice. Larve hrani sažvakanim insektima. U kasno ljeto pojave se mužjaci koji u svadbenom letu oplođuju ženke, a sami s radilicama izumiru s dolaskom zime. Oplođena ženka prezimljuje u zaklonu pod kamenom ili mahovinom. Čest je i veoma rasprostranjen insekt. Ose često rade osinjake u kućnim roletama, potkrovlju, pukotinama zida itd.

Dzinsekcija stršljana
Dzinsekcija stršljana

Suzbijanje osa i stršljanova

Uništavanje osa treba biti ciljano i ograničeno kako ne bismo na bilo koji način usmrtili korisnu a sličnu neciljanu vrstu pčele ili bumbare. Istrebljivanje osa, uklanjanje osa ili otklanjanje osa iako dobro zvuči nije moguće a čak nije ni poželjno jer i one obavljaju korisnu funkciju u prirodi pa i oprašivanje kada lete na cvijet... Svakako nastojimo riješiti se osa korištenjem eteričnih ulja i drugim repelentima (sredstvima za tjeranje osa)

Ishrana

Odrasle ose se hrane medom ili cvjetnim sokom.

Odrasle životinje hrane se gotovo isključivo nektarom i drugim slatkim biljnim sokovima, dok larve hrane kašom sažvakanih insekata ili drugih životinjskih bjelančevina. Obične ose u potrazi za vlastitom hranom često nađu kolače ili druge slatke ljudske namirnice, i tada ih se teško možete otarasiti.

Žalac i ubod

Za razliku od pčele osa ima drugačiji žalac kojom može ubosti i nekoliko puta. Žalac ose je potpuno gladak poput igle. Ubod ose može biti bolan, a zbog veće količine ispuštenog otrova mogu se javiti alergijske reakcije.

Uništavanje osa

Uništavanje osa spada u rizične intervencije. Jedina intervencija iz sektora dezinsekcije koja je rizičnije od nje jeste uništavanje gnijezda stršljena. Smrtni slučajevi nisu rijetkost kada je ubod osa u pitanju posebno kod ljudi koji su alergični. Isto ono što važi za uklanjanje stršljena važi i za uklanjanje osa. Preparati za uklanjanje osa koje koristi naša firma spadaju u najmoćnije na svetu. Riječ je o istim preparatima koji se koriste i za uništavanje stršljenova samo kada je uništavanje osa u pitanju doza je manja.

Gnijezdo osa nalazi se na različitim mjestima:

  • tavanu
  • roletama
  • zidu
  • terasi
  • potkrovlju
  • zemlji
  • dimnjaku

Ose i stršljeni kreću da budu aktivni s proljeće i tako sve do kraja jeseni. Ako se u samom startu zakasni s uklanjanjem gnijezda, one postaju sve opasnije. Osinja gnijezda znaju da dostignu visinu od čak pola metra i više.

Imate pitanje ili se želite informirati o našoj usluzi, obratite nama se s povjerenjem:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dzinsekcija pčela, osa i stršljana
Dzinsekcija pčela, osa i stršljana
Dzinsekcija pčela, osa i stršljana
Dzinsekcija pčela, osa i stršljana

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija