• Dezinsekcija srebrnih ribica

    Dezinsekcija srebrnih ribica

Dezinsekcija srebrne ribice

Srebrna ribica (Lepissma sacharina) - insekt šećeraš ili šećerni čekinjaš

Primitivan insekt ostao je nepromijenjen milijunima godina, te ga se smatra živućim fosilom. Kosmopolitska je vrsta, dakle posvuda po svijetu u pratnji čovjeka.

Dezinsekcija srebrne ribice

Izgled i građa tijela

Mrk­vas­toga izgleda, dugačka je 12 mm i pre­poz­nat­ljiva po sre­brn­kas­tome izduženom tijelu metal­noga sjaja i vrlo brzim valo­vi­tim pokre­tima. Glava je usmjerena prema dolje i pokrivena dlakama koje služe kao senzori. Na donjem dijelu su usta. Zelene male sastavljene oči nalaze se sa svake strane glave, a dvije duge končaste antene, građene od 30 ili više članaka izlaze iz glave na obje strane. Tri prsna članka nose 3 para nogu. Zadak je sačinjen od 11 segmenata. Na 8 i 9 abdominalnom segmentu nalaze se genitalni organi i zadak s 3 dugačke repne četine (rudimentarni ostatci nogu)

Mjesta kretanja

Ove insekte možete naći na svim mogućim mjestima pa i među starim knjigama u podrumu, pod tepihom…vrsta je insekta koji se zavlači u mračna i vlažna mjesta u kući. Fotofoban je insekt (boji se svjetlosti) i odgovaraju joj povećana temperatura i vlažnost. Posebno vole podrume, kupatila, odvode. Hrani se škro­bom, šećerom, dek­s­tri­nom i celu­lo­zom, vunom, tekstilom, papirom, začinima, tapetama, slikama. Uzro­kuje nepra­vilne ero­zije na povr­šini dokumenta. Sreće se po mlinovima, skladištima i po tvornicama keksa i tijesta. Aktivna je noću u toplom pros­toru. Izuzetno brza. Ženke polažu oko 100 jaja u hranu ili na skrovita mesta. Larve su primarno bijele, a posle drugog presvlačenja zadobijaju ljuskice po tijelu. Larve žive godinu dana i podjsećaju svojim izgledom na adulte. Odrasle jedinke žive dve godine. Izdržljive su, a neka istraživanja pokazuju da mogu preživjeti bez hrane i do godinu dana. Štetu rade na mjestima koje nagrizaju, a zbog brojnosti i primitivnog izgleda stvaraju osjećaj neugode. Možete ih se riješiti za kratko vrijeme, ali ne svih insekata, jer jajima, koja su oni položili, treba i do dva mjeseca da se izlegu, pa možete imati novu najezdu.

Suzbijanje srebrne ribice

Proces suzbijanja i rješavanja problema srebrne ribice je prilično lagana jer je srebrna ribica puzeći insekta koji je osjetljiv na sredstva protiv srebrnih ribica kojima smo prskanjem stvorili barijeru odnosno liniju koju moraju proći.

Imate pitanje ili se želite informirati o našoj usluzi, obratite nama se s povjerenjem:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Dezinsekcija srebrnih ribica
Dezinsekcija srebrnih ribica
Dezinsekcija srebrnih ribica
Dezinsekcija srebrnih ribica

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija