• Dezinfekcija

  Dezinfekcija

Što je dezinfekcija?

Dezinfekcija je postupak uništavanja živih mikroorganizama i redukcija njihovog broja na prihvatljivu mjeru uz uklanjanje nepoželjnih mikroorganizama. Cilj dezinfekcije je sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti.

Usljed neprovođenja dezinfekcije može doći do štetnih djelovanja mikroorganizama koja mogu uzrokovati kvarenje hrane i oboljenja kod ljudi ( otrovanja hranom, bolničke infekcije i sl.).

Učestalost i način provođenje dezinfekcije ovisi o vrsti mikroorganizama, vrsti objekta, te prirodi radnog procesa.

Metode dezinfekcijskih postupaka:

 • mehaničke metode
 • fizikalne metode
 • kemijske metode

Tvrtka u svojem poslovanju vrši usluge dezinfekcije u raznim objektima kao što su vrtići, škole, zdravstveni objekti, hoteli, ugostiteljski objekti i sl. Dezinfekcija se provodi visoko kvalitetnim dezinficijensima koji imaju odobrenja Ministarstva zdravstva.

Nudimo usluge dezinfekcije klimatizacijskih komora i sustava zbog smanjenja rizika kontaminacije klimatizacijskih sustava patogenim i drugim mikroorganizmima, te neutralizacije neugodnih mirisa što prostor osvježava. Obzirom na namjenu i stanje Vašeg objekta, ovisno o prirodi samog radnog procesa, predložit ćemo Vam plan izvođenja dezinfekcije koristeći najefikasnije dezinficijense.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Općenito o dezinfekciji

Sanacija se provodi prvenstveno iz razloga kako bi se smanjio ukupan broj mikroorganizama, no smanjenje je moguće tek nakon odgovarajućeg smanjenja organskih nečistoća, jer one predstavljaju medij za razmnožavanje mikroorganizama, zbog toga se postupci sanitacije mogu podijeliti na mjere koje se nazivaju sanitarno pranje i mjere koje se nazivaju dezinfekcija.

Svi postupci moraju se izvoditi od strane kvalificiranog osoblja, te mora postojati stručni nadzor, što više kad se radi sa upotrebi opasnih kemikalija. Samo kada se radi prema takvim principima to možemo nazivati upotrebom sanitarno inženjerskih metoda. Gotovo sve veće prehrambene industrije imaju svoju sanitarnu službu koja vodi brigu za cjelokupno higijensko stanje, ili još bolje, angažiraju vanjski profesionalnu i ovlaštenu službu koja obavlja te poslove.

Adekvatna sanitacija ovisi o samom karakteru nečistoća. U mesnoj industriji najveći problem predstavljaju masnoće, koje mogu tvoriti masne nakupine u obliku tankih filmova, ili u obliku krupnih zaostataka. U mliječnoj industriji najveći problem predstavlja mliječni kamenac itd.

Kada se odredi karakter nečistoće potrebno je odrediti sredstvo za sanitaciju. U pravilu se za odmašćivanje biraju sredstva sa lužnatim karakterom, a za skidanje kamenca sredstva sa kiselim karakterom. Svako sredstvo za pranje sadrži površinski aktivne tvari koje stvaraju pjenu – tenzidi, i to najčešće iz skupine anionskih ili iz skupine neionskih. Kisela sredstva najčešća su na bazi fosorne ili limunske kiseline. Kiseline ujedno imaju dezinfekcijski učinak. Lužine, među kojima najpoznatija natrijeva lužina, spadaju u tzv. klasične dezinficijense.

Svakodnevno održavanje higijene uključuje:

 1. mehaničko uklanjanje nakupljenih nečistoća kako bi se stvorili preduvjeti za uspješno provođenje ostalih postupaka dezinfekcije,
 2. sanitarno pranje (vlažno čišćenje) koje ima za cilj odvojiti fiksne čestice i smanjiti broj mikroorganizama te ga je najbolje provoditi uz prskanje toplom vodom pod visokim tlakom,
 3. sušenje površina,
 4. dezinfekcija svih površina dezinficijensom.

Kada je potrebno provoditi mjere dezinfekcije od strane ovlaštene tvrtke?

 • Uvijek prije prve uporabe površina, prostora ili objekata.
 • Prije ponovne uporabe prostora, tj. kod ponovnog otvaranja objekta koji je dugo bio zatvoren (dezinfekcija površina, prostora, opreme, ventilacijskih i rashladnih sustava).
 • Kod većih kvarenja i higijenskih nedostataka u objektima pod sanitarnim nadzorom.
 • Kod sumnje na trovanje i otrovanja hranom.
 • Nakon utvrđivanja nezadovoljavajuće ocjene mikrobiološke čistoće.

Adresa

Odranska 48 
10 020 Novi Zagreb
Hrvatska

Radno vrijeme ureda

Pon - Pet: 800 - 1600
Sub: zatvoreno
Ned: zatvoreno

Certifikati

Iso9001
Iso14001
En16363

+385 1 62 61 921
Odranska 48, Odra, 10020 Novi Zagreb

U skladu s novom europskom regulativom, Fučkala d.o.o. je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naših web stranica, prikaz sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više informacija